donna-banner

radio-sin-banner

Εκδηλώσεις

info :
Ο υπερσύνδεσμος του δημοσιευμένου μενού στην εφαρμογή iCagenda δεν βρέθηκε!
Ιούλιος 2019
Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

social banner 1social banner 2

proaggeloianoiksis

Της Μαριάνας Παπαδάκη

Από παλιά οι άνθρωποι είχαν συνδυάσει την άφιξη των χελιδονιών με την άνοιξη. Αυτό και μόνο αρκεί για να καταλάβει κανείς γιατί τα χελιδόνια είναι τόσο αγαπητά στους ανθρώπους.Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Κάντε έναν απλό υπολογισμό: ένα μικρό χελιδόνι σε μια μπουκιά τρώει παραπάνω από 50 κουνούπια και μύγες. Φανταστείτε πόσα έντομα τρώει μια χελιδονοοικογένεια με 3 - 6 μικρά σε μία ολόκληρη ημέρα! Τι θα γινόταν αν δεν ερχόντουσαν τα χελιδόνια μια χρονιά;Ευτυχώς όμως, τα χελιδόνια δεν ξέχασαν ούτε και φέτος τη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει στη «Θ» ο ορνιθολόγος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, Δημήτρης Μπούσμπουρας, «τα χελιδόνια έχουν έρθει εδώ και μέρες στην πόλη. Συνήθως, βρίσκονται σε περιοχές όπου υπάρχουν πάρκα, στην περιφερειακή τάφρο, όπου έχει και πολλά κουνούπια. Εκεί θα δούμε ότι οι γύρω πολυκατοικίες φιλοξενούν φωλιές χελιδονιών. Κάνουν τις φωλιές τους σε μπαλκόνια σπιτιών αρκεί να υπάρχει στη γύρω περιοχή χώμα και λάσπη».

 ΕΙΔΗ ΧΕΛΙΔΟΝΙΩΝΌπως διευκρινίζει ο ορνιθολόγος Δ. Μπούσμπουρας «υπάρχουν διαφορετικά είδη χελιδονιών και δεν έρχονται όλα μαζί. Από μέσα μέχρι τέλος Μάρτη έρχονται όλα. Είναι ορισμένα είδη που ήρθαν αργότερα από τα πρώτα σμήνη που έφθασαν στη χώρα μας. Υπάρχουν τρία είδη που είναι μέσα στην πόλη. Το σταυροχελίδονο είναι το τελευταίο που φθάνει στην πόλη μας. Αυτή τη στιγμή έχουν έρθει όλα τα είδη του χελιδονιού. Έχουμε το σταυροχελίδονο, το μιλτοχελίδονο και το σπιτοχελίδονο. Το σπιτοχελίδονο είναι αυτό που έρχεται πρώτο στην πόλη. Ένα άλλο είδος χελιδονιού είναι το πετροχελίδονο που βρίσκεται σε παρόχθια βλάστηση. Φωλιάζουν πολλά μαζί σε κάθετα χωμάτινα πρανή σε αποικίες. Επίσης, μπορεί να συναντήσει κανείς τα βραχοχελίδονα, που δεν είναι μεταναστευτικά, αλλά κάνουν τις φωλιές τους σε βράχια, μακριά από πόλεις. Μάλιστα, τα δύο τελευταία είδη δεν είναι μαύρα (όπως τα συνηθισμένα χελιδόνια) από πάνω είναι όμως χελιδόνια. Υπάρχουν επίσης και κάποια άλλα είδη, τα οποία τα μπερδεύει ο κόσμος και λέγονται σταχτάρες. Αυτά έχουν λίγο πιο μακριά φτερά τα οποία μοιάζουν με δρεπάνια. Τα φτερά τους είναι πιο λεπτά στην άκρη. Φωλιάζουν, χωρίς να κάνουν φωλιά, στο γείσο κάποιων ψηλών σπιτιών ή σε παλιά κτίρια και τρέφονται επίσης με έντομα».
«ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ» ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Μέσα στην πόλη υπάρχουν τρία είδη, «είναι οι σταχτάρες τις οποίες μπερδεύει ο κόσμος. Δεν είναι χελιδόνια, είναι όμως ίδιας συμπεριφοράς με τα χελιδόνια» εξηγεί ο κ. Μπούσμπουρας. Όπως αναφέρει είναι η σταχτάρα, η ωχροσταχτάρα και η βουνοσταχτάρα. «Τα δύο πρώτα τα συναντάμε στην πόλη, αλλά και το τρίο μπορούμε να το δούμε σε κάποιες περιοχές της πόλης. Φωλιάζουν πάνω σε ψηλά σημεία χωρίς να κάνουν και αυτά φωλιές. Έχουν πολύ μικρά πόδια και δεν μπορούν να περπατήσουν. Το επιστημονικό τους όνομα είναι άπους, δηλαδή χωρίς πόδια. Μπορεί να τα… πετύχει κανείς ίσως κάτω από ένα κεραμίδι ή σε κάποιο γείσο σπιτιού. Πολλές σταχτάρες θα συναντήσει κανείς στην Άνω Πόλη. Το σημαντικό για τα πουλιά αυτά στην πόλη είναι το τείχος που υπάρχει στην περιοχή, τα ψηλά κτίρια, οι εκκλησίες και τα εγκαταλελειμμένα κτίρια. Αυτά  είναι σημεία όπου φωλιάζουν τα πουλιά, τα χελιδόνια, οι σταχτάρες και άλλα. Οπότε τα καλύτερα μέρη όπου θα τα συναντήσουμε είναι η Άνω Πόλη, το τείχος και κάποια λίγα πάρκα που υπάρχουν στην πόλη», καταλήγει ο ορνιθολόγος.
ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΟΥΛΙΩΝ

Τα χελιδόνια διανύουν περίπου 10.000 χλμ. για να φτάσουν στη χώρα μας. Ξεκινούν από την Αφρική (νότια της Σαχάρας) σε μεγάλα σμήνη. «Θα μείνουν μέχρι τέλος Αυγούστου. Η παραμονή και αποδημία των πουλιών εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα τροφής. Η διαδικασία της μετανάστευσης αρχίζει επειδή το χειμώνα δεν έχουμε έντομα. Δεν φεύγουν τα πουλιά επειδή φοβούνται το κρύο, αλλά εξαιτίας της έλλειψης τροφής. Αυτήν την εποχή έχει ήδη αρχίσει η εποχή αναπαραγωγής των πουλιών. Από τώρα μέχρι τα μέσα Ιουνίου και για κάποια άλλα είδη μέσα Ιουλίου είναι η περίοδος αναπαραγωγής των πουλιών. Σκεφτήκαμε να κάνουμε μία καταγραφή των αναπαραγόμενων πουλιών στην πόλη. Θέλουμε να κάνουμε μια πραγματική αποτύπωση των πουλιών της Θεσσαλονίκης. Με τη βοήθεια των μελών μας και του κόσμου θα καταγράψουμε όλα τα σημεία όπου φωλιάζουν πουλιά στην πόλη» σημειώνει ο κ. Μπούσμπουρας.

hghgh

 

1425274504